«Український Шерлок Холмс» в Умані: кримінальне життя Уманщини і початок кар’єри Георгія Михайловича Рудого

Ключові слова: Георгій Рудий, історія злочинності, Умань, Уманський повіт, дактилоскопія, розшукова справа, кримінальне життя

Анотація

Стаття висвітлює уманський період життя та діяльності начальника розшукового відділення Київської міської поліції титулярного радника Георгія Михайловича Рудого ‒ одного із найвидатніших українських слідчих часів російського імперського режиму, зачинателя дактилоскопічних досліджень, поліційного собаківництва, слідчої валізки та розшукової справи.

У тексті описано поетапність кар’єрного зростання Г.М. Рудого, розвиток і вдосконалення його теоретико-практичних умінь і навичок у часи роботи на теренах Уманського повіту. З’ясовано вплив уманських міських реалій на становлення Г.М. Рудого як слідчого. Показано апробації його новаторських методів і підходів у боротьбі з уманською злочинністю.

Додатково вплетено та висвітлено особливості кримінального життя Умані й Уманщини наприкінці ХІХ ‒ поч. ХХ ст. Показано роль злочинності у повсякденні мешканців повітової округи. Підтверджено важливість і значення малих міст в історії країни.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 279
Завантажень PDF: 245
Опубліковано
2022-08-31
Як цитувати
Безверхній, Д., & Кривошея, І. (2022). «Український Шерлок Холмс» в Умані: кримінальне життя Уманщини і початок кар’єри Георгія Михайловича Рудого. Старожитності Лукомор’я, (4), 29-39. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2022.4.164
Номер
Розділ
Нова історія