Організаційне оформлення діяльності православних церковних братств Подільської губернії у другій половині ХІХ – початку ХХ ст.

  • Оксана Альошина Національний університет «Острозька Академія» http://orcid.org/0000-0002-0893-3791
Ключові слова: російський уряд, Подільська губернія, православні братства, організаційні засади, статут

Анотація

Мета статті полягає у розкритті організаційних засад функціонування православних братств Подільської губернії упродовж другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Наукова новизна – вперше на основі маловідомих архівних документів проаналізовано та розкрито специфіку організаційного оформлення та функціонування православних братств Подільської губернії. На прикладі окремих братств показано специфіку й особливості організації православних братств Подільської губернії.

Встановлено, що упродовж другої половини ХІХ ст. обставини заснування та подальшу діяльність православних братств на території Подільської губернії регулювали «Основні правила для заснування православних церковних братств». Цей нормативний документ визначав і контролював завдання, склад, напрями діяльності братств. На початку ХХ ст. у суспільно-політичному житті Російської імперії відбулися певні зміни, що, у свою чергу, вплинули на становище православних братств Правобережної України. Це внесло певні корективи у діяльність православних братств, оскільки церковне управління Подільської єпархії уклало та затвердило нові правила, що регулювали подальшу роботу цих братств.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 396
Завантажень PDF: 154
Опубліковано
2021-11-03
Як цитувати
Альошина, О. (2021). Організаційне оформлення діяльності православних церковних братств Подільської губернії у другій половині ХІХ – початку ХХ ст. Старожитності Лукомор’я, (5), 16-23. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2021.5.107
Номер
Розділ
Нова історія