Чоботарська сільськогосподарська реміснича школа: сторінки невідомої історії аграрної освіти (1907-1921 рр.)

  • Олександр Тригуб Чорноморський національний університет імені Петра Могили https://orcid.org/0000-0003-0610-1702
  • Юрій Степанчук Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського https://orcid.org/0000-0001-6693-1463
Ключові слова: аграрна освіта, реміснича освіта, Подільська губернія, Ольгопольський повіт, Чоботарка (Заболотне), сільськогосподарська школа, реміснича школа, освіта селян, професійна освіта

Анотація

Історія професійної освіти на Поділлі, без перебільшення, залишається у колі малодосліджених проблем історичної науки. Саме тому автори поставили своєю метою розкрити на основі архівних документів становлення та дорадянський розвиток Чоботарської нижчої сільськогосподарської ремісничої школи імені М.С. Іваніни (с. Чоботарка, нині – с. Заболотне), яка ще не знайшла свого належного висвітлення.

Чоботарська реміснича школа постала у 1907 р. внаслідок ініціативи місцевого селянства, яке бажало дати дітям безкоштовну освіту з професійним ухилом. Ключова роль в її відкритті та початковому фінансуванні належала заможному селянину Максиму Степановичу Іваніні. Офіційне відкриття школи відбулося 20 грудня 1907 р. Фінансування школи здійснювала держава, губернське та повітове земство, чоботарська сільська громада. Школа мала три відділення: столярно-токарне, слюсарсько-ковальське та сільськогосподарське. При цьому сільськогосподарський профіль з’явився лише у 1911 р. і мав другорядне значення, тобто школа була, насамперед ремісничою. Термін навчання учнів був чотирирічним. Усі учні навчалися в одному класі, а розподіл по професіям відбувався в 2-3 класах.

Не дивлячись на позитивну динаміку свого розвитку – побудову власної будівлі, швидке поповнення майстерень устаткуванням і бібліотеки літературою, школа мала і певні вади. Так, школі були притаманні швидкоплинність викладачів і службовців та певна несталість учнівського контингенту. Якщо факт залишення учнями навчання легко пояснити – сімейні обставини, неуспішність у навчанні тощо, то швидку зміну викладачів пояснюємо важкими умовами життя у сільській місцевості та прагненням викладачів знайти місце у містечках і містах.

Попри усі труднощі часів Першої світової війни та Української революції, радянсько-польської війни та післявоєнної руйнації, навчальному закладу вдалося встояти і він до сьогодні готує фахівців для економіки подільського регіону.

Фінансування. Стаття підготовлена за результатами фундаментального дослідження «Соціокультурний простір України другої половини ХІХ – першої третини ХХ ст.: селянський світ» (номер державної реєстрації: 0123U101600) за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 17
Завантажень PDF: 14
Опубліковано
2024-04-30
Як цитувати
Тригуб, О., & Степанчук, Ю. (2024). Чоботарська сільськогосподарська реміснича школа: сторінки невідомої історії аграрної освіти (1907-1921 рр.). Старожитності Лукомор’я, (2), 55-75. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2024.2.261
Номер
Розділ
Нова історія

Найбільш популярні статті цього автора (авторів)