«Ведмежа послуга своїй нації»: пропаганда проти створення дивізії Ваффен-СС «Галичина» (травень-червень 1943 року)

  • Оксана Хом’як Національний університет «Києво-Могилянська академія» https://orcid.org/0009-0008-6949-333X
Ключові слова: Друга світова війна, СРСР, Україна, воєнні злочини, польсько-українські взаємини, ОУН-б, колаборація, дивізія Ваффен-СС «Галичина»

Анотація

У статті проаналізовано риторику ключових противників створення дивізії Ваффен-СС «Галичина» на початковому етапі кампанії рекрутування у травні-червні 1943 р. Окремо висвітлено поширення чуток і спроби протидіяти їм.

У статті з’ясовано, що риторика польської пропаганди щодо українського питання зумовлювалася бажанням залучити українців до здійснення власних цілей, уявним образом повоєнної Польщі та польсько-радянських відносин. Показано, що залучення українців до німецької дивізії польське підпілля розглядало як свідчення політичної недалекоглядності. Зроблено акцент на формуванні негативного образу добровольців як неосвічених селян, яких рекрутували за допомогою примусових методів. Іншим засобом контрпропаганди стали різноманітні чутки про «гарматне м’ясо», «інший спосіб вивезти в Німеччину» тощо, які на думку УЦК, поширювалися саме польською стороною. Аналіз документів УЦК та українського руху Опору показав повне несприйняття політичних поглядів і методів діяльності один одного. Попри те, що офіційно ОУН(б) засудила ідею служби українців у німецьких військових формаціях і пропонувала власну альтернативу – поповнювати ряди українського підпілля, провідники на місцях часто керувалися власними міркуваннями, зазвичай не протидіяли і/або наказували/заохочували вступати до дивізії в час, коли створення УПА тільки розпочиналося в Галичині.

Важко сказати, наскільки ефективною була контрпропаганда в період «дивізійної ейфорії» травня-червня 1943 р. Втім, дані звіту ВУ від 30 жовтня 1943 р. дозволяють побачити, що з 19 047 осіб, які отримали виклик на військове навчання, тільки 11 578 осіб таки розпочали свій вишкіл. Це дозволяє припустити, що в умовах зміни загального контексту й індивідуальних обставин дискусія та сумніви щодо зробленого раніше вибору таки були.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 15
Завантажень PDF: 21
Опубліковано
2024-03-01
Як цитувати
Хом’як, О. (2024). «Ведмежа послуга своїй нації»: пропаганда проти створення дивізії Ваффен-СС «Галичина» (травень-червень 1943 року). Старожитності Лукомор’я, (1), 115-124. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2024.1.253
Номер
Розділ
Новітні часи